Lina om tallriksmodellen

Minns du den gamla klassiska bilden från grundskolan av en tallrik indelad i tårtbitar? Den är fortfarande aktuell! Tallriksmodellen är ett utmärkt sätt att komponera en måltid som ger en bra balans mellan fett, protein och kolhydrater.

Hur stora portioner man behöver äta varierar mellan olika personer men tallriksmodellen illustrerar vilka proportioner de olika komponenterna bör ha på tallriken. Den som tränar intensivt kan behöva öka andelen kolhydrater medan den som rör sig mindre eller behöver minska i vikt kan behöva ersätta lite av den del som består av bland annat pasta och potatis mot grönsaker. Annars är proportionerna mellan måltidens olika delar desamma för alla. Vi näringsberäknar alla våra recept och energimängden ligger mellan 500 och 750 kcal per portion.

Lina om

Kalorier

Recepten i Linas Matkasse är beräknade till fyra normalportioner. Det är viktigt att äta sig lagom mätt – alltför stora portioner kan göra att man får i sig mer energi än man förbrukar och på sikt leda till att man går upp i vikt. För små portioner gör istället att man får i sig för lite kalorier och snabbt blir hungrig igen. Därför har de allra flesta av våra recept ett kaloriinnehåll som ligger inom intervallet för en normalportion, 500-750 kcal/portion.

Kött

Linas Matkasse levererar i princip bara svenskt kött. Vid enstaka tillfällen förekommer importerat viltkött och ibland vill vi använda oss av specialiteter som till exempel italiensk prosciutto.

Fisk

Linas Matkasse använder WWF:s fiskguide och väljer inte rödlistad fisk. Linas Barnkasse och Linas Originalkasse innehåller alltid en fisk- eller skaldjursrätt. Inspirationskassen innehåller också fisk men inte i varje meny. Vi levererar huvudsakligen färsk fisk men ibland väljer vi fryst. I Originalkassen och Inspirationskassen förekommer även rökt och gravad fisk. Vi väljer sorter som lax, torsk, kolja, sej och rödspätta till våra matkassar. Vi levererar inte insjöfisk. Tillsammans med våra leverantörer följer vi uppmärksamt utvecklingen inom aktuella fiskefrågor, och väljer med omsorg vilka arter och fångstzoner vi använder.

Frukt och grönsaker

Grönsaker, frukt och bär har en skyddande effekt mot flera av våra vanliga folksjukdomar. För att få nytta av grönsakernas positiva effekter rekommenderar Livsmedelsverket att vi äter minst 500 gram frukt och grönt varje dag. Vår målsättning är att middagarna i våra matkassar ska innehålla 500 g grönsaker/recept. Antingen ”bakas” de in i maträtten eller serveras som en sallad bredvid. När du själv planerar middagen, tänk på att du till exempel kan räkna in löken och de krossade tomaterna som du har i köttfärssåsen. Det är också grönsaker!

Våra matkassar innehåller alltid färska grönsaker, men även frysta, inlagda och konserverade. Grönsakerna kan serveras råa, kokta, ugnsbakade eller mixade i soppor eller röror. Vi väljer ofta grönsaker som det är säsong för i Sverige, men eftersom vi är noga med att leverera ett varierat utbud så använder vi även importerade grönsaker.

Fyll på med frukt
För att förenkla för dig att tillgodose ditt behov av frukt finns även Fruktkassen. Den innehåller cirka 4 kg blandad frukt och är en tilläggstjänst för dig som prenumererar på någon av våra matkassar. På så vis kan du alltid ha frukt hemma!

Fibrer och fullkorn

Både vuxna och barn mår bra av fibrer. Däremot bör man inte överdriva mängden fibrer till små barn eftersom de kan reagera med orolig mage. Dessutom fylls magsäcken snabbt av fiberrik mat som kan göra att de inte orkar äta tillräckligt och därmed får i sig för lite energi. Recepten i Linas Inspirationskasse och i Linas Originalkasse innehåller fiberrika råvaror som grönsaker, rotfrukter, bönor och olika matgryner. Där hittar du även fullkornsprodukter men vi är noga med att variera dem med vanliga produkter också.

Fett

Fett är oumbärligt och en förutsättning för att vi ska fungera och må bra. Men precis som med det mesta – lagom är bäst. Din mat bör innehålla lagom mycket – och rätt sorts fett. Det finns olika typer av fett – omättat och mättat.

Det omättade fettet finns i till exempel olja, avokado, nötter och fet fisk. Det har en positiv effekt på hjärt- och kärlsystemet, och är den typ av fett vi bör välja i första hand. Mättat fett som finns i till exempel smör och grädde behöver vi använda måttfullt. I matkassarna använder vi normalfeta mejeriprodukter men använder hälften så mycket och späder med vanligt kranvatten. På så vis kan du laga middagar med lagom mycket fett.

Allergier och intolerans

Linas Matkasse anpassar inte innehållet efter olika typer av livsmedelsöverkänslighet. Trots det har vi många nöjda kunder med allergi eller intolerans i familjen. Tack vare att matkassen innehåller till största delen rena råvaror kan du enklare avgöra och anpassa maten om det är något som ni inte tål. Givetvis förekommer alltid produkter som innehåller flera ingredienser såsom bröd, charkuterivaror eller ört- och kryddpasta som till exempel pesto. Därför är det viktigt att själv vara uppmärksam på varorna och läsa innehållsdeklarationer. Där det behövs får man alltså hoppa över det man inte tål eller byta ut mot en specialprodukt man brukar använda.

Linas Barnkasse Laktosfri är en kasse med samma recept som ordinarie Linas Barnkasse, men där samtliga mejeriprodukter är utbytta till laktosfria alternativ.
Linas Barnkasse utan gluten är även den baserad på Linas Barnkasse, men alla produkter och råvaror innehållande gluten är utbytta till glutenfria alternativ.

Genom att välja svenskt kött och fågel bidrar vi till mindre klimatpåverkan, tack vare färre långa transporter, samtidigt som vi upprätthåller grunden för öppna landskap och biologisk mångfald.

Lina om minskat matsvinn

stop-food-waste

Genom välplanerade måltider blir maten inte bara sundare för dig utan också för plånboken och miljön. Eftersom veckomenyerna i Linas Matkasse är planerade så att all mat ska gå åt under veckan minskar matsvinnet och onödiga kostnader.

Svenskt kött och fågel

Genom att välja svenskt kött och fågel bidrar vi till mindre klimatpåverkan, tack vare färre långa transporter, samtidigt som vi upprätthåller grunden för öppna landskap och biologisk mångfald.

Vår målsättning är att de allra flesta köttråvaror i våra matkassar ska ha svenskt ursprung. Kyckling och kalkon är alltid svenskt. Köttet i kassen är nästan alltid svenskt bortsett från vissa charkuterier, som till exempel lufttorkad skinka. Då föredrar vi ursprungsland som Italien eller Spanien som har en lång tradition av att tillverka den sortens produkter.

Aldrig rödlistad fisk!

När vi väljer fisk utgår vi från WWF:s Fiskeguide och använder aldrig rödlistad fisk.
På så sätt är vi med och motverkar utfiskningen i haven.

Lär dig laga god och näringsriktig mat

Du får varierade, spännande och kreativa recept varje vecka. Du kommer hitta inspiration och lära dig laga god och näringsriktig mat utan att det tar för lång tid.

Prova på Linas Matkasse Prenumeration utan bindningstid

Hej, det är jag som är Lina!

Att få ihop vardagen kan ibland vara en smärre utmaning. Det är mycket som ska hinnas med varje dag. Hämtning och lämning, tandläkartid, hockeyträning, och sist men inte minst, middagen. Min förhoppning är att vår matkasse kan underlätta och ge dig en skönare vardag!